Kurz zvládání mimořádných událostí

2. 6. 2023 se na naší škole uskutečnil kurz Zvládání mimořádných situací na školách, kterou pro naši školu připravili lektoři s Progress Rescue Jihlava. Kurz se skládal z několika částí. Zvlášť probíhala výuka pro učitele se zkušenými policistkami a záchranáři, děti z 6. – 8. tříd měly paralelně také svůj program. Žáci byli rozděleni na dvě velké skupiny a jedna velká skupina se dále dělila na 6 dalších podskupin. Velká skupina si vyslechla, jak se chovat při vzniku požáru, jaké nebezpečí spočívá v  pohybu na odstavených vlakových soupravách, jak hasit rozpálený olej, jak použít hasicí přístroje. Druhá skupina na 6 stanovištích zjistila, jak probíhá nepřímá masáž srdce, jak zabránit teplotnímu šoku pomocí termofolie, jak přenést zraněného, jak provést správně Heimlichův manévr při dušení, jak zastavit masivní krvácení, jak se vybavit při nějaké katastrofě.

Učitelé se dozvěděli také mnoho zajímavého, např. jak reagovat v době ohrožení a také si měli možnost vyzkoušet úplnou novinku používanou při nepřímé masáži srdce. Jako první učitelé naší základky prováděli masáž na ženské figuríně. Je dokázáno, že ženy mají daleko menší šanci, aby jim byla poskytnuta první pomoc, protože mnoho lidí má ostych se ženy dotknout. Tato figurína má pomoci při nácviku tento ostych odbourat a pomoci tak při záchraně života.

V poslední části jsme si společně měli možnost vyzkoušet získané informace v praktické části.

Byla to velmi nevšední zkušenost a žáci i učitelé ji velmi kladně hodnotili, i když jsme se shodli, že naživo by to nechtěl zažít nikdo z nás.

Fotografie

Menu