Pátek 5. dubna byl ve znamení 2. ročníku akce Věda hrou, kdy jsme žákům a veřejnosti otevřeli školu i v odpoledních a večerních hodinách. K tříhodinové akci zaměřené na vědu a techniku si našlo cestu přes 500 zájemců, kteří mohli žasnout nad letošním tématem akce „SVĚTLO“.
Ve škole jsme měli pro příchozí připraveno celkem 18 stanovišť s různými pokusy zaměřených jak pro ty nejmenší, tak i pro větší a dospělé, takže program byl velmi rozmanitý. V chemii hořelo, ve fyzice byla tma s ultrafialovým světlem, v přírodopisu jste mohli zhlédnout oční klamy, v informatice vymodelovat a následně na 3D tiskárně vytisknout žeton, vyzkoušet si práci s roboty, ve školní dílně vyrobit podstavec pod hrnec nebo soutěžit v zatloukání hřebíků do špalku. Dále bylo možné zhlédnout svítící taneční vystoupení, pohádku o světle, propojit angličtinu se světlem nebo jít do tvořivých dílniček. V těch na účastníky čekalo na příklad neviditelné kreslení, bonbónová duha, výroba světýlek, hra se stíny či lávová lampa. Speciální částí byla ukázka sbírky projektu Recyklohraní a nesmíme zapomenout zmínit i stanoviště jihlavského Tyflocentra, kde jste si mohli vyzkoušet simulace zrakových vad, chůzi s klapkami a bílou holí. A když přišel na účastníky hlad a žízeň, stánek s občerstvením před školou s úsměvem vše vyřešil.
Vyvrcholením celé akce byl po setmění videomapping na hlavní budovu, kdy naše škola vystřídala různé barvy fasády, zobrazila možnosti generativní grafiky, lezli po ní pavouci, vrátila nás do gotického stylu, postavila se z cihel a nakonec chvíli hořela. Na celém projektu se podíleli i žáci předmětu volitelná informatika, jmenovitě: Balog, Faitl, Glaslová, Haberl, Hartlová, Havlík, Jileček, Lysý, Muriňová, Schilhab, Široký, Tyrner, Vávrů, Žoudlík. Dále bychom rádi poděkovali panu Adamu Hochmannovi, který se na projektu také podílel a pomáhal vytvořit složitější motivy projekce, také Adamu Jonovi, našemu bývalému žákovi, který se podílel na projekci po technické stránce. Jedno z poděkování míří také do ZUŠ Třešť, díky které jsme mohli celou projekci ozvučit, stejně tak panu učiteli Vidlákovi. Nakonec jedno z největších poděkování patří společnosti Epson, bez které bychom projekci nemohli zrealizovat, jelikož nám zapůjčili projektor na testování a následně i na finální show.
Pokud jste nestihli nebo chcete vidět náš videomapping znovu, můžete si ho pustit zde.
Doufáme, že jste si 2. ročník akce Věda hrou užili naplno a našli jste si alespoň něco, co Vám vyrazilo dech a zůstane na dlouho v paměti.
Fotografie

Menu